De-a lungul timpului au apărut multe tipuri noi de table școlare pe lângă clasica tablă cu cretă. Dacă achiziționați un tip de tablă modern puteți folosi chiar magneți sau vă puteți învăța elevii să desfășoare anumite activități cu ajutorul unui videoproiector care să afișeze imaginea pe suprafața tablei.

În funcție de modelul de tablă și dimensiunea pe care le alegeți, prețul variază.

Înainte de a cumpăra table școlare pentru sălile de clasă ale unei școli este important să știm ce tipuri de table există pe piață, care sunt mai bune, mai durabile, cu ce se scrie pe acestea, care sunt calitățile și care sunt defectele lor, de aceea vă punem aceste informații la dispoziție.

Modelele de tablă sunt:

  • Tablele magnetice albe, pe care se scrie cu markere speciale care, ulterior, pot fi șterse. Există bureți speciali concepuți pentru acest tip de tablă, sau puteți folosi o soluție și o cârpă uscată. De asemenea, puteți opta pentru bureții speciali care au incorporate un marker negru, albastru, sau mai multe markere de culori diferite.
  • Tablele magnetice verzi folosesc în continuare creta, doar că sunt mult mai utile și mai ușor de șters, iar pentru că sunt magnetice puteți lipi magneți la fel ca și pe tablele magnetice albe, suprafața acestora fiind metalo-ceramică. Curățarea tablei se realizează tot cu un burete special care îndepărtează creta.
  • Tablele școlare rotative sunt foarte practice, deoarece pot fi mutate în spațiile libere din clasă, nu este montată fix în perete precum tablele clasice cu cretă. Aceasta dispune de o suprafață dublă pe care se poate scrie, este o tablă ceramică și vine în mai multe variante de culori: verde, albă sau una din părți verde și cealaltă albă.
  • Tablele cu laterale rabatabile se pot achiziționa în mai multe variante de culori, la fel ca și cele rotative, este la fel de practică.
  • Tablele culisante dispun de o suprafață metalo-ceramică, poate fi folosită în mod clasic cu cretă, sau modern, cu markere, deoarece are o suprafață dublă de scris și, de asemenea, nu ocupă mult spațiu în sala de clasă.

Dar dacă nu știm ce fel de tablă să alegem?

Este important de știut ce reprezintă fiecare tip de tablă, iar atunci când dorim să achiziționăm, mai ales un număr mare de table, să ne consultăm cu un specialist.

Pe tabla magnetică verde se poate scrie doar cu cretă, iar pe tabla magnetică albă este permisă scrierea doar cu un marker special pentru acest tip de tablă.

Majoritatea oamenilor sunt obișnuiți cu tablele clasice verzi pe care se scrie cu cretă și vor opta pentru acestea, în locul celor moderne.

De cele mai multe ori, oamenii aleg tablele lăcuite, însă nu toți știu că deși tablele ceramice au un preț mai ridicat, ele sunt mult mai rezistente la zgârieturi. După ce vor achiziționa table lăcuite, iar acestea vor fi utilizate pentru un timp destul de îndelungat, vor apărea zgârieturi. Din cauza acestor zgârieturi, marker-ul va cuprinde în acele locuri și nu va mai putea fi îndepărtat de pe tablă nici cu soluția specială pentru curățare, așadar tabla nu va mai putea fi utilizată și va trebui să fie înlocuită cu una nouă. De asemenea trebuie să fim foarte atenți cu ce tip de marker scriem pe o tablă magnetică albă. Înainte de a începe să scriem, nu trebuie să uităm să verificăm ca marker-ul să NU fie unul permanent, deoarece va fi foarte greu de șters după. Tablele albe sunt formate din trei straturi, cel de deasupra fiind cel alb, iar dacă este îngrijit așa cum trebuie poate rezista mult timp. Un alt lucru pe care nu toți oamenii îl cunosc este diferența duratei de rezistență dintre o tablă ceramică și una magnetică. O tablă ceramică poate fi folosită până la 25 de ani, pe când una magnetică poate fi utilizată doar 10 ani. Poate dacă toate persoanele care vor să achiziționeze tablele pentru o școală se vor gândi de mai multe ori înainte de a plasa o comandă. Chiar dacă investiția pentru tablele ceramice este una mai mare, vor fi mult mai eficiente decât cele magnetice.

Așa cum trebuie să știm ce modele de table există pe piață trebuie să știm și ce sisteme de prindere există:

  • Agățarea ca un tablou
  • Prinderea în colțuri rigide
  • Prinderea cu cleme

Cel mai bun sistem de prindere este cel cu cleme, pentru că în acest caz tabla poate fi scoasă din acele cleme și mutată.

Pe mobman.ro găsiți o gamă variată de table școlare, realizate din materiale de cea mai bună calitate.