Ergonomia se refera la o potrivire perfecta intre un produs, scopul acestuia si persoana care il foloseste. Cand vine vorba de un birou ergonomic, toate elementele care il compun precum scaun, masa sau alte echipamente de lucru trebuie sa ofere tot confortul necesar, astfel incat activitatile sa se desfasoare in mod eficient si confortabil. Descopera in continuare ce inseamna ergonomic si de ce se pune accentul atat de mult in ultima perioada pe birourile ergonomice.

1. Ce este un birou ergonomic: caracteristici si piese de mobilier esentiale

Un mediu de lucru ergonomic este absolut necesar pentru a reduce riscul de disconfort sau durere si pentru a mentine corpul intr-o pozitie corecta. In acest fel, persoanele care petrec mult timp la birou vor sta confortabil, chiar si pentru o perioada indelungata.

Piesele de mobilier sunt extrem de importante in acest sens, asigurand o pozitionare corecta, dar si eficienta in indeplinirea sarcinilor. In acest capitol vei afla mai multe informatii despre configuratia potrivita a unui birou ergonomic si despre caracteristicile pe care trebuie sa le aiba acesta.

1.1. Scaune de birou ergonomice si avantajele folosirii unui scaun ergonomic

Principalele piese de mobilier care se regasesc in orice incapere de lucru sunt scaunele, care reprezinta punctul de plecare in asigurarea unei pozitii corecte. Aceste scaune de birou trebuie sa aiba anumite caracteristici care sa le diferentieze de cele standard, mai ales daca petreci ore intregi la birou in fiecare zi. Asadar, investitia intr-un scaun de birou confortabil, care sa aiba suport lombar, reprezinta o idee excelenta.

Scaunele trebuie sa sustina partea inferioara a spatelui, gatului, a umerilor si a coapselor, dar si sa ajute utilizatorul sa stea in pozitie verticala, fara sa se aplece. Postura corecta la birou este importanta deoarece permite oxigenului sa patrunda in muschi si sa creasca fluxul de sange catre creier. In acest fel, persoana care utilizeaza un scaun ergonomic va fi mai energica si se va putea concentra mai bine.

Pentru a fi considerat ergonomic, o astfel de piesa de mobilier trebuie sa aiba cateva caracteristici:

Spatar reglabil - aceasta functie ofera posibilitatea de a inclina scaunul in fata, reducandu-se astfel stresul asupra coloanei vertebrale. Astfel, postura in timpul sederii este corectata si se impiedica aplecarea pentru a ajunge la tastatura.
Suport lombar - este necesar pentru a sustine postura corecta prin impingerea usor in fata a partii inferioare a spatelui. Astfel, scaunul de birou va ajuta coloana vertebrala sa se curbeze in mod natural spre interior.
Cotiere reglabile pentru brate - aceasta caracteristica permite odihnirea bratelor atunci cand nu sunt folosite, relaxand umerii si mentinand coatele indoite.
Inaltime reglabila - posibilitatea de a regla inaltimea scaunului este vitala. Pozitia corecta presupune genunchii indoiti la 90 de grade si paraleli cu soldurile si ambele picioare pe podea sau pe un suport pentru picioare. Atunci cand scaunul nu se afla la inaltimea corespunzatoare pot aparea probleme precum presiune asupra zonei din spatele genunchiului, circulatie greoaie sau presiune pe oasele de sezut.
Adancime reglabila - reprezinta posibilitatea de a glisa spatarul scaunului inainte sau inapoi, pentru a se adapta la lungime picioarelor utilizatorului.
Suport pentru cap reglabil - acesta este important pentru a sustine gatul si umerii. Perna confortabila - perna scaunului trebuie sa fie realizata din materiale de calitate, confortabile si respirabile.
Capacitatea de a se roti - este o functie ideala pentru persoanele care trebuie sa se deplaseze in timpul lucrului si sa ajunga, de exemplu, la un dulap sau la un fiset metalic. Pentru a face acest lucru in deplina siguranta, este necesara utilizarea unor scaune de birou ergonomice cu cinci roti care ofera stabilitate si miscare cat mai usoara.

Asadar, scopul principal al scaunelor ergonomice de birou este de a face mediul de lucru cat mai confortabil si mai eficient posibil. De asemenea, este o modalitate foarte buna de a te proteja de bolile musculare sau alte afectiuni legate de pozitia incorecta la birou. Atunci cand stai asezat pe scaun perioade lungi de timp, sunt recomandate si pauzele scurte, dar regulate, pentru a te misca sau a face stretching ori de cate ori poti.

Avand in vedere ca fiecare individ este unic, un scaun ergonomic trebuie sa raspunda cat mai bine nevoilor fiecaruia, sa se potriveasca si sa fie benefic pentru corp. Bineinteles, selectarea unui scaun perfect depinde si de activitate sau de scop. Astfel, ai posibilitatea sa alegi intre un scaun de conferinta, de vizitator, de birou sau directorial. Inainte de a achizitiona astfel de piese de mobilier, este important sa analizezi cu atentie nevoile tale, modul in care vor fi folosite, spatiul de care dispui si functionalitatile pe care le are.

Scaunele ergonomice pot fi considerate o necesitate pentru orice activitate ce presupune munca la birou. Indiferent de meserie (cadre didactice, directori, manageri, personal administrativ, secretariat), acestea pot contribui la reducerea stresului exercitat asupra corpului prin oferirea suportului adecvat si a unui confort sporit. Iata cateva avantaje concrete ale utilizarii unui scaun ergonomic:
Sprijin pentru postura - principalul atu al scaunelor ergonomice este ca sunt complet reglabile, ceea ce inseamna ca se potrivesc inaltimii utilizatorului, asigurand o postura corecta de sedere. Spre deosebire de acestea, cele traditionale pun presiune asupra coloanei vertebrale si cresc riscul de a dezvolta leziuni ale spatelui.
Diminuarea durerilor de spate - scaunele ergonomice sunt proiectate pentru a sustine curbura naturala a coloanei vertebrale, contribuind la reducerea durerilor lombare cu care se confrunta multe persoane.
Reducerea durerilor de gat - rigiditatea din jurul gatului si a umerilor este cauzata de statul mult pe scaun. In cazuri mai grave se poate ajunge la spondiloza dar, pentru a preveni acest lucru, sunt utile scaunele ergonomice cu tetiera care ofera sprijin pentru gat si cap.
Reducerea presiunii asupra soldurilor - scaunele ergonomice sunt special concepute pentru a sustine soldurile si pentru a reduce stresul si presiunea asupra acestora.
Imbunatatirea circulatiei sangelui - un alt avantaj important al scaunelor de birou ergonomice este ca asigura o circulatie a sangelui adecvata. Astfel, vei scapa de problema picioarelor umflate sau amortite.
Stimularea productivitatii - pe langa efectele benefice clare pe care le au asupra sanatatii, scaunele pentru un birou ergonomic pot contribui si la cresterea productivitatii si a calitatii muncii.

1.2. Birouri ergonomice si alte echipamente de lucru ergonomice

Statul pe scaun timp indelungat poate fi daunator pentru sanatate, acest comprtament sedentar putand avea consecinte precum obezitate, diabet, hipertensiune arteriala, dureri de spate, dureri de umeri sau leziuni musculo-scheletice.

De aceea, mesele ergonomice de birou sunt special concepute pentru a putea regla nivelul acestora in functie de nevoi. Acestea ofera confort maxim si sporesc concentrarea si productivitatea la locul de munca. Biroul ergonomic poate fi configurat la inaltimea potrivita, evitandu-se astfel disconfortul membrelor superioare, durerile de cot, de gat sau de spate.

Cele cinci sarcini principale care au loc zilnic in orice birou sunt tastarea, folosirea mouse-ului, scrierea, citirea documentelor si vizualizarea ecranului. Toate aceste activitati necesita inaltimi diferite, lucru care poate fi obtinut cu ajutorul unui birou ergonomic, ce ofera o potrivire perfecta.
Biroul cu inaltime reglabila te va ajuta sa pozitionezi tastatura si monitorul la inaltimea potrivita, indiferent daca stai pe scaun sau in picioare. Astfel, vei obtine cea mai buna configuratie ergonomica pentru un spatiu de lucru. In asigurarea unui birou ergonomic, si echipamentul de lucru joaca un rol important. Tastatura ergonomica este special conceputa pentru a face aceasta activitate extrem de confortabila si pentru a impiedica utilizatorul sa dezvolte afectiuni legate de efortul repetitiv. Acest tip de tastatura este necesar mai ales atunci cand scrii la calculator frecvent si pentru perioade prelungite de timp. Astfel, vei atenua tensiunea care apare odata cu miscarile dese de intindere si iti vei mentine incheieturile cat mai statice posibil.

De asemenea, mouse-ul ergonomic este util deoarece se potriveste perfect in mana si vei putea lucra fara urme de disconfort. Daca utilizarea mouse-ului pe care il folosesti in prezent iti provoaca dureri sau oboseala la incheieturi, ia in considerare inlocuirea acestuia cu un model ergonomic. Pentru a-ti proteja ochii de efort si oboseala, este recomandat sa asezi monitorul la o inaltime confortabila, fara sa fi nevoit sa te apleci sau sa indoi gatul pentru a vedea. Pentru laptopuri sunt utile standurile si suporturile, care ofera o baza stabila pentru pozitionarea ecranului la nivelul potrivit.

2. Ce inseamna ergonomic si care sunt beneficiile?

Imediat ce realizezi care sunt efectele negative ale statului prelungit pe scaun asupra sanatatii, vei constientiza si importanta unui birou ergonomic. Prin urmare, un mobilier special adaptat conditiilor de lucru nu poate fi considerat un lux, ci mai degraba o necesitate pentru a atenua durerile de spate si de gat sau tensiunile musculare. Ce inseamna ergonomic si care sunt beneficiile unui astfel de birou, descopera in randurile de mai jos.

2.1. Ce inseamna ergonomic?

Prin ergonomie se intelege eliminarea pe cat posibil a presiunii exercitate pe corpul oamenilor in urma realizarii anumitor sarcini. Este chiar o stiinta care se ocupa cu aranjarea lucrurilor pe care le folosesc oamenii astfel incat acestia sa interactioneze cu ele in cel mai eficient si sigur mod cu putinta. Ergonomia se aplica in multe domenii, de la sport si sanatate, la spatii de lucru sau agrement.

In ceea ce priveste mediile de lucru, aceasta urmareste imbunatatirea conditiilor de munca pentru a minimiza riscul de vatamare sau disconfort. Deoarece orele petrecute la birou sau in fata calculatorului au consecinte negative care pot evolua spre probleme de sanatate mai grave, atentia acordata ergonomiei la locul de munca si a mobilierului folosit au devenit primordiale.

2.2. Care sunt beneficiile unui birou ergonomic

Problemele cauzate de o ergonomie deficitara sunt frecvente si pot include leziuni ale muschilor, articulatiilor sau tendoanelor din diferite parti ale corpului. Aceste consecinte nu se dezvolta imediat, ci in timp, fiind efecte directe ale lucrului intr-o pozitie statica si ale miscarilor repetitive efectuate pentru o perioada lunga de timp.

Prin urmare, echipamentele de birou care nu sunt ergonomice pot cauza o serie de afectiuni de sanatate printre care se numara:
Dureri, furnicaturi sau amorteala la nivelul membrelor superioare;
Articulatii umflate;
Dureri sau disconfort in zona umerilor, gatului si spatelui;
Crampe sau incordare musculara;
Probleme cu vederea.

Chiar daca efectele nu sunt vizibile imediat, de aici rezulta importanta realizarii unui spatiu in care sa se poata lucra eficient si confortabil. Una dintre cele mai bune modalitati de a obtine acest lucru este cu ajutorul mobilierului potrivit. De la scaune ergonomice care ofera suport lombar la birouri reglabile, exista diverse optiuni pentru a imbunatati ergonomia intr-un spatiu de lucru.

Cel mai bun exemplu de produs ergonomic este scaunul de birou, complet reglabil, pentru a sustine asa cum trebuie intregul corp. Acesta poate fi ajustat pentru a crea o potrivire perfecta, avand un spatar flexibil care urmeaza curbura coloanei vertebrale. Cea mai importanta caracteristica a scaunelor de birou ergonomice consta in prevenirea durerilor la nivelul spatelui, gatului si coloanei.

Folosirea mobilierului ergonomic ofera suportul fizic de care ai nevoie pentru a-ti proteja corpul in timp ce lucrezi. In plus, bunastarea fizica presupune si o sanatate mentala mai buna, lucru care stimuleaza productivitatea. Spre exemplu, atunci cand folosesti o tastatura ergonomica nu mai esti nevoit sa iei pauze periodice pentru a-ti odihni incheieturile si mainile. Un scaun ergonomic te ajuta sa lucrezi fara intreruperi, fara sa recurgi la exercitii de intindere sau streching.

Un alt beneficiu al mobilierului ergonomic pentru birou este faptul ca poate fi usor de adaptat, fiind conceput pentru toti utilizatorii. In doar cateva secunde ii poti regla cu usurinta inaltimea, suportul lombar sau cotierele. In concluzie, configuratia corecta a unui birou ergonomic este importanta pentru a evita riscurile asupra sanatatii si pentru a te simti cat mai confortabil. Mai mult decat atat, proiectarea unui spatiu de lucru care asigura o pozitie buna, mai putine miscari repetitive si mai putin efort, contribuie si la stimularea productivitatii.

Mobilierul ergonomic, cum ar fi scaunul, reprezinta solutia ideala pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale si a gatului si pentru a creste randamentul afectat uneori de lipsa confortului. Sursa foto: pixabay.com, pexels.com.